25.1.2011

Säkkijärven Häsälän Mikkola

Olen yrittänyt selvitellä esiäitini (ää äi ii ä) Maria Johansdotterin vanhempia pitkään. Maria syntyi Säkkijärven Häsälän Mikkolassa 25.3.1749. Säkkijärven kastettujen luettelon (1737-61 I C:1 jakso 86 digi.narc.fi) mukaan Marian vanhemmat olisivat Johan Mattsson ja Chirstin Thomasdr. Kaikki vaikuttaa selvältä, jos luottaa vain tähän tietoon.

Mutta mutta...
Saman ajan rippikirjoista ja Hiskistä selviää, että Johan Mattsson Häsälän Mikkolasta menikin naimisiin aivan toisen naisen kanssa jo vuonna 1744. Walborg Mattsdr syntyi vuonna 1724 ja kuoli ilmeisesti vasta 1778. Johan sen sijaan kuoli jo 1757. Walborgin kanssa hänellä oli ainakin kolme lasta: Elisabeth, s. 1751; Margareta, s. 1755 ja Johannes, joka syntyi 15.5.1758 eli vasta isänsä kuoleman jälkeen.

Ensimmäiseksi tässä arvoituksessa tulee tietysti mieleen, että nyt on seurattu väärää Johan Mattssonia. Nimi on kuitenkin ymmärtääkseni hyvin yleinen. Rippikirjassa kuitenkin Johanin ja Walborgin nimien alla on ensimmäisenä tytär, jonka nimen tulkitsen Mariaksi, ja syntymäaikana juurikin tuo 25.3.1749. Marian alapuolella on sitten lueteltu nuo yllä mainitut muut lapset. Eli olettaisin, että kyseinen Johan Mattsson on Marian isä. Chirstiniä ei sen sijaan mainita missään vaiheessa Mikkolan rippikirjoissa (tai sitten en vain ole osannut lukea vanhoja kirjaimia). Christin näyttäisi esiintyvän siis ainoastaan tuossa syntyneiden luettelossa.

Kuka Chirstin sitten oli? Mistä hän tuli ja minne meni? Oliko hän kenties naapurin, Häsälän Suuroisen tytär, sillä siellä tulkintakykyjeni mukaan rusthollarina vaikutti 1740 kuollut Thomas Mattsson. Tosin Thomas oli kuollessaan 72-vuotias (tieto Hiskistä), joten Chirstin sopisi iän puolesta paremminkin hänen pojantyttärekseen. En kuitenkaan löytänyt Thomasille Thomas-nimistä poikaa sen paremmin kuin Chirstin-nimistä tytärtäkään. Rippikirjan teksti on niin suttuista, että hyvin tuossa saattaa kyllä jompi kumpi noista nimistä esiintyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti