6.3.2012

Maria Christinan äiti Maria Mattsdr.

Lähdin kiinnostuneena tutkimaan Nakkilan lukkarin Gabriel Pihlmanin vaimon Maria Mattsdotterin taustoja siinä uskossa, että kyseinen pari on todella esiäitini Maria Christinan vanhemmat.

Koska Nakkilan rippikirjassa näyttäisi mielestäni Maria Mattsdotterin syntymäaikana olevan 24.1.1741, päätin tutkia Hiskistä vuonna 1741 syntyneet Maria Mattsdotterit Satakunnan alueelta. Mielestäni sopivin löytö oli Ulvilan Leistilän Matts Mattssonin ja Maria Johansdotterin tytär, joka Hiskin mukaan syntyi 25.1.1741. Siis aivan riittävän lähellä, koska kyseessä on kuitenkin vain oletus. Tarkistin syntymän vielä Ulvilan syntyneistä, koska Hiskiin oli kirjoitettu huomautus, jonka mukaan äidin patronyymi ei näyttäisi olevan Johansdr. Minun mielestäni se kyllä on. En tosin ole mikään ekspertti vanhoissa käsialoissa.

Hiski ei löydä kuitenkaan Satakunnan vihityistä Matts Mattssonia ja Maria Johansdotteria. Sen sijaan kyllä löytyisi Leistilästä Matts Mattsson ja Maria Jöransdr. Tosin heidätkin on vihitty vasta 9.10.1743 eli lähes kolme vuotta Maria Mattsdotterin syntymän jälkeen. Kyseessä eivät siis liene Marian vanhemmat.

Ulvilan kuolleista löytyy 12.11.1742 Leistilästä talollinen Matts Mattsson, 44 vuotta. Olisikohan sama Matts Mattsson? Ulvilan rippikirjaa ei näytä olevan Digiarkistossa juuri tuolta ajalta, joten en pääse siitä selvittämään mitään. Rippikirjat vuosilta 1738-43 näyttävät puuttuvan; etteivät vain olisi palaneet pappilan mukana v. 1761? Maria Mattsdotteria en kuolleista löytänyt, joten oletuksena hän olisi voinut selvitä elossa aikuiseksi.

Gabriel Pihlmanin mainitaan lähteneen "Gmby 1795" (Nakkila Prästegård) - onko tämä taas se Ulvilan Vanhakylä, josta joskus oli juttua Sukututkimusseuran forumilla? Tiedä sitten, ovatko papilta menneet rivit sekaisin, kun merkintöjen mukaan myös ylemmän rivin Ulrica Philipsdr olisi lähtenyt samaan paikkaan, mutta Gabrielin vaimo Maria Mattsdr jäänyt vanhaan paikkaan (täällä ainakin 3.4.1795 asti). En perhettä pystynyt löytämään Ulvilasta, mutta sen sijaan jälleen Nakkilan rippikirjoista vuodesta 1796 eteenpäin. Näyttäisi siis siltä, että joko perheen siirtyminen tuohon "Gmby"-paikkaan oli hyvin lyhytaikainen, tai he eivät lähteneet ollenkaan. Nyt epäilenkin, että pappi olikin kirjoittanut tuon Gabrielin kohdalle tupsahtaneen lähtömerkinnän yhtä riviä liian alas kaikkien kohdalla, eli vain Gabrielin yläpuolella rippikirjassa olleet olivatkin muuttaneet. Tämän jälkeen nimittäin perhe on vuodesta toiseen Nakkilassa niin, että Gabriel kuoli siellä 16.11.1800, mutta Maria Mattsdr sokeutuneena vasta 25.5.1831.

Itseäni askarruttaa edelleen se, oliko Maria Christina todellakin tämän parin tytär. Häntä ei näy yhdessäkään rippikirjassa, josta olen tämän perheen onnistunut löytämään. Ei siis edes niissä, joissa hänen olisi pitänyt vielä ennen avioitumistaan näkyä. Edelleen ihmettelen myös sitä, antoiko perhe toisen tyttärensä nimeksi Maria Helena, jos heillä jo oli Maria Christina. Tytöillä olisi ollut ikäeroa vain reilu vuosi.

Päätin vaihtaa lähestymisnäkökulmaa sellaiseen, että Gabriel Pihlman olisi kyllä Maria Christinan isä, mutta äiti olisikin eri Maria Mattsdr, kuin se Maria Mattsdr, joka mainitaan Gabrielin vaimona Nakkilan rippikirjoissa. Eli kokonaan toinen Maria Mattsdr, joka asui siis Yyterissä vuoden 1766 lopulla. Ei auta muu kuin käydä läpi Hiskiä ja Porin rippikirjoja, josta seurauksena mm. seuraavaa:

Ensinnäkin näyttäisi siltä, että Maria Christinan äiti Maria Mattsdr kuoli mahdollisesti 26.1.1767 - siis tytön ollessa vain noin kuukauden ikäinen. Koska Maria oli nähtävästi 22-vuotias kuollessaan, yritin etsiä n. v. 1745 syntynyttä Mariaa rippikirjoista.

Hiskissä Porin syntyneissä olisi
2.3.1745 Hyvelässä syntynyt Matts Mattssonin ja Maria Erichsdotterin tytär Maria ja 26.5.1745 Tuorsniemessä syntynyt Matts Jacobssonin ja Maria Thomasdr:n tytär Maria.
Nämä taitavat olla kuitenkin liian nuoria, ellei pappi ole sitten kuoliniän määrittelyssä vilkaissut vain tytön syntymävuotta.

Ulvilan syntyneissä Hiskissä puolestaan olivat nämä, jotka voisivat sopia:
22.6.1743 Levonp. Matts Jacobsson & Lisa Mårtensdr --> Maria --> tämä Maria tulkintani mukaan kuoli 25.3.1744, koska kuolleissa (Hiski) on paikkana Lef: ja nimenä Maria Matzdr, ikä 9 kk.
17.3.1745 Palus, Matts Simonsson & Caisa Mattsdr -> Maria

Sitten selailin Porin maaseurakunnan 1759-64 rippikirjaa, osittain sshy:n sivuilta, osittain narc.fi:n sivuilta, koska olivat sshy:ssä niin himmeitä. Tähän mennessä olen kyseisestä rippikirjasta käynyt läpi sivut 21-48, 64-80 ja 97-109:
s. 22, kuva 28: Torsnäs, Matts Michelssonilla ja Caisa Jöransdr:lla on v. 1744 syntynyt Maria, joka kävi tuon rippikirjan mukaan ehtoollisella ainakin vielä v. 1764. Hiskin syntyneistä en häntä löytänyt, mutta löysin Kokemäeltä 22.8.1744 syntyneen Marian, jonka vanhemmat ovat Matts Michelsson ja Caisa Jöransdr. Tiedä sitten, onko sama pari.

s. 71, digi.narc.fi:n jakso 77: Yyteri, Maria Henricsdr:n (s. 1728) tytär Maria, s. 12.4.1742. Isän nimeä en nähnyt, mielestäni äiti-Marian nimen yläpuolella oli jotain muuta kuin mahdollisen isän nimi, koska mieshän on nähtävästi syntynyt samoihin aikoihin kuin tytär-Maria. Olisiko isä kuollut sitten tähän rippikirjaan mennessä? Tätäkään Mariaa en löytänyt Hiskin syntyneistä Satakunnasta, mutta en myöskään koko Suomesta.

s. 78, jakso 79: Lyttskär: Matt Mattsson & Maria Ericsdr:lla on tytär Maria, s. 22.2.1745, ehtoollisella täällä 10.9.1763 asti, jonka jälkeen nähtävästi meni naimisin ja muutti sivulle 82, josta löytyy miehen lisäksi myös lapsi, syntynyt v. 1764 (tämä ei tietysti sulkisi pois sitä mahdollisuutta, että v. 1766 olisi saanut eri miehen kanssa Maria Christinan, jos vaikka ensimmäinen mies kuoli...).

Siinä sitten, kun selailin noita Porin rippikirjoja, niin mietin, että löytyisiköhän sittenkin Ulvilan vanhemmista rippikirjoista jotain viitteitä oikeaan suuntaan. Jos äiti-Maria olisikin Maria Christinan syntymää ennen asunut Ulvilassa, jonne sitten Maria Christinakin olisi lähtenyt piikomaan myöhemmin? Ties vaikka samaan paikkaan, missä äiti aikoinaan piikoi...

2 kommenttia:

  1. "Tarkistin syntymän vielä Ulvilan syntyneistä, koska Hiskiin oli kirjoitettu huomautus, jonka mukaan äidin patronyymi ei näyttäisi olevan Johansdr. Minun mielestäni se kyllä on."
    Olet aivan oikeassa! Outo kommentti törkätty sinne.

    VastaaPoista
  2. No hyvä, että joku muukin näkee tuon samoin kuin minä. Epäilin kyllä silmiänikin, mutta kyllä siinä mielestäni Johansdr. lukee. :)

    VastaaPoista