23.11.2014

Mihin Maria Christina katosi?Maria Christina asui Viljakkalassa, Hämeenkyrössä, Kiikassa ja Huittisissa 1800-luvun alusta alkaen.  Hän muutti muutaman vuoden välein lastensa kanssa, mutta asui tiettävästi Huittisissa vuodesta 1809 alkaen. Hän otti viimeisen tunnetun muuttokirjansa Huittisista Poriin 24.3.1825. Muuttaneiden luettelon mukaan hän olisi muuttanut Poriin jo tammikuussa. Samaan suuntaan oli lähdössä muitakin perheenjäseniä saman muuttaneiden luettelon mukaan eli tytär ilmeisesti jo 4.3. ja pojan perhe, jonka muuttopäivää ei ole merkitty. Porin kaupunkiseurakunnan sisäänmuuttaneet kyseisenä vuonna ei kuitenkaan paljasta Maria Christinasta mitään. Myöskään ympäristöseurakuntien muuttaneissa häntä ei näy. Olen tutkinut myös Huittisten ja Porin väliin jäävien seurakuntien muuttokirjat ja tarvittaessa rippikirjatkin. Olen tutkinut lisäksi Huittisten rippikirjat oletetusta muuttovuodesta eteenpäin ajatellen, että Maria Christina tuli toisiin aatoksiin eikä lähtenytkään mihinkään, vaikka muuttokirjan hakikin. Häntä ei kuitenkaan löydy myöskään Huittisista. Olen käynyt läpi myös niin Huittisten kuin Porin kuolleet aina Maria Christinan 100-vuotispäivään asti olettaen, ettei hän olisi elänyt tuota vanhemmaksi. En ole häntä löytänyt myöskään kuolleista. Viime aikoina olen selannut Huittisten ja Porin ympäristökuntien kuolleita, mutta Maria Christina on edelleen kadoksissa.

Kiinnostavan Maria Christinan viimeisestä muuttomerkinnästä tekee myös se, että Huittisten rippikirjan mukaan hänelle annettiin synninpäästö varkaudesta (absolverad för stöldt) 20.3.1825 eli vain neljä päivää ennen muuttokirjan hankkimista. Jos hän todellisuudessa muutti Poriin jo tammikuussa, miksi hänelle olisi merkitty tietoja Huittisten rippikirjaan vielä maaliskuussa?

Mitä Maria Christinalle sitten tapahtui? Totuus jää luultavasti epäselväksi, ellei häntä vahingossa löydy jonkun seurakunnan kuolleitten luetteloista. Oma villi arvaukseni on, että muuttomatkallaan Huittisista Poriin talvisena iltana 1825 Maria Christina päätti oikaista jonkun vesistön jään yli. Hän putosi jäihin ja hukkui. Hän matkusti ehkä yksin, joten apua ei löytynyt. Porissa kukaan ei osannut häntä odottaa. Huittisissa taas luultiin hänen asettuneen Poriin. Maria Christinan elämä päättyi tuntemattomaan paikkaan, ja jos ruumis joskus löydettiin, se ehkä haudattiin tuntemattomana jollekin hautausmaalle Huittisten ja Porin väliin. Siltikin ihmettelen vielä sitä, miksi lapset eivät kaivanneet äitiään? Kai jonkun oli huomattava, jos Maria Christina vain katosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti